Pomaranczowo-czekoladowy deser

0 (0 ocen)

  • 20 min

Polecam miłośnikom pomarańczy

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje



    Galaretka o smaku pomarańczy

    8 pomarańczowych delicji

    6 żółtek

    100 g cukru

    5 płaskich łyżeczek żelatyny

    60 g czekolady

    6 pomarańczy

    300 ml śmietany 30%

    2 łyżeczki śmietan-fixu

    1 łyżeczka sparzonej skórki otartej z pomarańczy



    Ponadto:

    bita śmietana,wiórki czekoladowe,mieta ,delicje i plastry pomarańczy do dekoracji

Pomaranczowo-czekoladowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.Rozlać do pucharków.W lekko schłodzonych galaretkach zanurzyć po dwie delicje.

    2.Żółtka utrzeć z cukrem.Żelatynę namoczyć a następnie podgrzewając rozpuścić.Do utartych żółtek dodać skórkę pomarańczową ,sok wyciśnięty z czterech pomarańczy oraz żelatynę.

    3.Śmietanę ubić z fixem.Połączyć z czekoladą startą na tarce oraz z lekko tężejącą masą.Rozłożyć na galaretkach.Schłodzić

    4.Pozostałe pomarańcze obrać ,pokroić w kostkę rozłożyć na zastygniętej piance.

    5.Udekorować bitą śmietaną,plasterkiem pomarańczy,kawałkami delicji,miętą i czekoladowymi wiórkami.

Komentarze

Podobne przepisy