Pomarańczowy lekki serniczek w kubeczku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Eksperymentowanie w kuchni to jest to... i tym razem pomysł przyszedł spontanicznie :)

  • 30 min

Składniki:

  • Opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego,
    20g żelatyny
    500ml soku pomarańczowego,
    190g jogurtu naturalnego,
    1-2 łyżeczki miodu,
    mandarynki
    biszkopty (można ale nie trzeba)
    2 kostki gorzkiej czekolady

Pomarańczowy lekki serniczek w kubeczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok wlewamy do garnka, odlewamy pół szklanki na rozmieszanie budyniu. Dwoma łyżkami soku zalewamy 10g żelatyny, żeby napęczniała. Sok zagotowujemy. Gdy jest gorący dolewamy trochę do szklanki z żelatyną tak aby się rozpuściła. Do zagotowanego soku wlewamy budyń i gotujemy do gęstości, następnie wlewamy żelatynę i dobrze mieszamy. Tak ugotowany budyń nakładamy po łyżce do kubeczków (miseczek itp.). Następnie kładziemy biszkopt, kawałki mandarynek i znowu kolejną warstwę budyniu. Pozostałą część żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szkl. wody i studzimy. Mieszamy ją z jogurtem i 1-2 łyżeczek miodu. Można dodać 2-3 krople aromatu waniliowego lub pomarańczowego. Masę jogurtową wlewamy na wierzch kubeczków z budyniem. Następnie dekorujemy mandarnykami, biszkoptami i wiórkami z gorzkiej czekolady. Gotowy deser wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy