LEKKI SERNICZEK

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Lekkie ciasto w sam raz na deser po obiedzie.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 150 g herbatników
    5 łyżek oleju kokosowego rozpuszczonego
    400 g jogurtu naturalnego gęstego
    330 g śmietany 30%
    3 galaretki truskawkowe

    tortownica 24cm

Lekki serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki mielimy na pył,dodajemy rozpuszczony olej-dokładnie mieszamy.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia-na to wysypujemy równą warstwę herbatników-dociskamy do dna i wkładamy na 30 min do lodówki.
    Dwie galaretki rozpuszczamy w szkl gorącej wody.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody.
  • 2. Śmietanę ubijamy na sztywno,następnie dokładnie mieszamy z jogurtem naturalnym i ostudzonymi galaretkami rozpuszczonymi w szkl wody.Przlewamy masę na herbatniki i wkładamy na 1 godz do lodówki.
    Gdy galaretka rozpuszczona w 0,5 l wody zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min.
    Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy