Sernik pomarańczowy

0 (0 ocen)

Pomarańczowy sernik z lekką pianką na wierzchu i galaretką z kawałkami owoców.

Składniki:

  • 80 dag sera
    200g margaryny
    6 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki śmietany
    1 cukier waniliowy
    1,5 budyniu waniliowego
    Parę kropel olejku waniliowego
    3 łyżeczki skórki z pomarańczy kandyzowanej
    2 pomarańcze
    1 galaretka pomarańczowa
    Pół szklanki wody
    1 śnieżka
    1 łyżka żelatyny
    5 łyżek wody
    Kruche ciastka

Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dalej miksując dodajemy żółtka ,ser i śmietanę a następnie proszek budyniowy, olejek i skórkę z pomarańczy chwilę miksujemy .Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
    Do masy serowej dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie (łyżką nie mikserem) do połączenia się składników .Gotowy sernik przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej kruchymi ciastkami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 1 godz.
    W miedzy czasie Filetujemy pomarańcze które przekładamy do rondelka wraz sokiem dodajemy pół szklanki wody i podgrzewamy ,do gorącego płynu dodajemy galaretkę pomarańczową ,zdejmujemy z ognia i mieszamy aż galaretka się rozpuści. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki by zaczęła tężeć.
    Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ,żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody ,studzimy i łączymy z ubitą śnieżką.
    Na upieczony i wystudzony sernik wykładamy ubitą śnieżkę a na nią tężejącą galaretkę .Wstawiamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy