pomidorówka z koktaliowych pomidorków

0 (0 ocen)

  • 40 min

-pomidorki o małych owocach opanowały mój ogródek rosną wszędzie ,są smaczne i bardzo kolorowe -właśnie już drugi raz ugotowałam z nich pomidorówkę- ma kolor żółty ale jest bajecznie smaczna. Można by powiedzieć ,że oryginalna zwłaszcza z makaronem z mąki orkiszowej

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g pomidorków małych , 2 marchewki ,2 pietruszki, 1 cebulka , ostra papryczka chili malutka , 1 papryka czerwona, garść bazylii zielonej i bazylii bordowej /nie znam nazwy tej bazylii bordowo-fioletowej/ więc tak ją nazywam. 3łyżki oleju ryżowego, sól , pieprz do smaku , śmietanka 30% według uznania. Makaron z mąki orkiszowej .

Pomidorówka z koktaliowych pomidorków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - pomidorki zalewam gotującą wodą i lekko zagotowuję , usuwam skórki .Do drugiego garnka wlewam olej podgrzewam wrzucam pocięte w słupki warzywa , część bazylii i podsmażam następnie dodaje obrane pomidorki mieszam i nadal podgrzewam . Następnie zalewam podsmażone warzywa wodą przegotowaną około 1 litra dodaje sól , pieprz gotuję około 30 minut dodaje śmietankę 30% kremówkę zagotowuję.

Porady

-pomidorówka powinna być aksamitna z zachowaniem kształtu warzyw , gotuję do niej osobno makaron z maki orkiszowej zgodnie z opisem na opakowaniu . Podaje gorącą z makaronem i grubo posypuje bazylią .- życzę smacznego ,pozdrawiam serdecznie ....

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy