Pomidory faszerowane jarmużem i czarną rzepą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Pyszne ciepłe pomidorki z lekkim warzywnym wnętrzem.
Warzywna propozycja na lekką kolacje dla dwojga i poprawę humoru :)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 pomidory
    1 mała czarna rzepa
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    garstka pokrojonego jarmużu

    sól, pieprz gałka muszkatołowa do smaku

Pomidory faszerowane jarmużem i czarną rzepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno pokroiłam, czosnek i rzepę starłabm na tarce o małym oczku, delikatnie posoliłam. Umyty jarmuż drobno pokroiłam i wymieszałam razem z przyprawami oraz pozostałymi warzywami
  • 2. Z umytych pomidorów odcięłam "czubek" -tak by powstał kapelusz.
    wycięłam kawałek miąższu ze środka, by zrobić miejsce na farsz . W powstałe dołki - włożyłam farsz, przykryłam" kapelusikami "
  • 3. Przygotowane pomidory włożyłam do rozgrzanego piekarnika na 180`C na 10 minut.

    Podawałam gorące , na talerzu dla ozdoby umieściłam kawałki surowego jarmużu

Komentarze

Podobne przepisy