Pomidory w cieście

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przesłał Marek Sadło. To danie robię częstona kolację dla rodziny.Dobrze smakuje naciepło, z pieczywem.

  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory: 4 sztuki
    - Posiekany koperek: 1 szczypta
    - posiekana natka pietruszki: 1 szczypta
    - posiekana bazylia: 1 szczypta
    - śmietana: 100 mililitrów
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - olej do smażenia: 4 łyżki

    - jajka: 2 sztuki
    - mąka: 3 łyżki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta

Pomidory w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: żółtka mieszamy
    z mąką i mlekiem. Białka ubijamy
    na sztywno i mieszamy
    z ciastem. Doprawiamy solą
    i gałką muszkatołową.
  • 2. Pomidory sparzamy, obieramy
    i kroimy w plastry. Oprószamy
    solą i pieprzem, obtaczamy
    w zieleninie i zanurzamy
    w cieście. Smażymy na
    oleju z obu stron.
  • 3. Śmietanę mieszamy z posiekanym
    szczypiorkiem i dekorujemy
    pomidory.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy