Połączenie czekolady i owoców zawsze się sprawdza. Najlepszym przykładem takiego ciasta jest intensywnie czekoladowe, słodkie brownie wykończone orzeźwiającą porzeczką. Duet doskonały, więc polecam !
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Blaszka 30x 25 cm
Składniki:
• 200 gram masła,
• 200 gram gorzkiej czekolady,
• 220 gram cukru pudru,
• 3 jajka,
• 135 gram mąki,
• Około 1 i 1/3 szklanki czerwonej porzeczki,
• 2-3 łyżki wiórków kokosowych
Porzeczkowe brownie z kokosową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Masło rozpuszczamy z połamaną na mniejsze części czekoladą. Gotową masę lekko studzimy.
2.Między czasie jajka delikatnie ubijamy z cukrem pudrem.
3.Przygotowaną masę jajeczną łączymy z czekoladową masą.
4.Następnie całość łączymy z mąką.
5.Tak przygotowane czekoladowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jego wierzch wygładzamy. Następnie posypujemy je wiórkami kokosowymi oraz czerwoną porzeczką.
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 200°C.
Upieczone studzimy i podajemy.
Komentarze