Porzeczkowo - galaretkowa tarta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To moje ulubione ciasto w „sezonie porzeczkowym”: kruchy spód, orzeźwiająca galaretka oraz bita śmietana. Ciasto proste i na każdą kieszeń.

Składniki:

  • Forma na tarte o średnicy 26 cm

    Ciasto:
    - 2 szklanki mąki,
    - ¾ kostki masła,
    - 1 żółtko,
    - Kieliszek wódki,
    - Szczypta proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    • 0,5 kg oczyszczonych i umytych owoców czarnej porzeczki,
    • 800 ml wody,
    • 30-35 dag cukru,
    • 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki,
    • Dodatkowo: bita śmietana do dekoracji

Porzeczkowo - galaretkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:Składniki ciasta przekładamy do miski. Ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 20 minut.

    Po tym czasie wykładamy ciasto na formę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 25 minut (180°C).
    Upieczony spód studzimy.
  • 2. NADZIENIE:
    Wodę wlewamy do garnka. Dokładamy cukier i rozpuszczamy go. W tym czasie porzeczki dokładnie miksujemy. Zmiksowane dokładamy do powstałego syropu. Razem gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym dokładamy galaretki. Rozpuszczamy je.
    Tak przygotowaną owocową galaretkę studzimy.
    Lekko tężejącą wykładamy na upieczone ciasto kruche. Odstawiamy do zastygnięcia.

    Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Komentarze

Podobne przepisy