Potrawka drobiowa z brukselką

0 (0 ocen)

Obawiałam się smaku brukselki, bo dawno jej nie jadłam, ale okazało się, że nie jest taka straszna jak ją pamiętam :)

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
    0,5 kg brukselki
    0,25 kg pieczarek
    1 papryka
    1 cebula
    1/2 pęcza pietruszki
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    inne przyprawy do smaku
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Potrawka drobiowa z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę obrać z wierzchnich liści i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić, większe sztuki przekroić na pół.
  • 2. Cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojonego w kostkę fileta, posypać przyprawami, podsmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, papryke w kostkę, natkę posiekać, dodać razem z brukselkę do kurczaka, podlac woda i dusić około 30 minut.
  • 3. Całość doprawić. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/2 szklanki wody, wlać na patelnię, mieszać do zgęstenienia, gotować jeszcze 5 minut. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy