Potrawka winno-śliwkowa z boczniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiamy boczniaki. Zawsze szukamy przepisów na nie. W tej wersji też polecamy.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g boczniaków
    garść suszonych śliwek
    dwie średnie cebule
    szklanka czerwonego wytrawnego wina
    szczypta tymianku
    szczypta rozmarynu
    1 łyżka mąki
    1 łyżka oleju
    4 łyżki masła
    posiekana natka pietruszki

Potrawka winno-śliwkowa z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka winno-śliwkowa z boczniakami 1. Śliwki zalałem winem i odstawiłem. Boczniaki przepłukałem, wysuszyłem, pokroiłem w dość szerokie podłużne paski. Cebulę obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki.
    Na patelni rozgrzałem olej i masło, wrzuciłem pokrojona cebulę, smażyłem na średnim ogniu ok. 3-4 minuty, cały czas ją mieszałem. Dodałem pokrojone boczniaki, smażyłem do czasu, aż wyparował powstały płyn. Dodałem śliwki razem z winem, tymianek, rozmaryn. Dusiłem na małym ogniu około 20 minut. Kiedy wyparowała połowa wina, doprawiłem solą i pieprzem, dodałem mąkę. Mieszając bardzo dokładnie, dusiłem potrawkę jeszcze 3-4 minuty.
    Podałem gorącą z bagietką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy