Potrawka z indyka z bobem i żurawiną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zajmuję się moją małą córeczką Basią. Dużo czasu spędzamy razem w kuchni. Ta potrawa to mój pomysł na inne niż zwykle podanie bobu,bo mam go w ogrodzie pod dostatkiem.

Składniki:

  • ● 20 dag bobu
    ● 10 dag mieszanki ryżu dzikiego i paraboiled
    ● 40 dag udźca z indyka bez kości
    ● 2 garści suszonej żurawiny
    ● garść płatków migdałów
    ● 1/2 łyżeczki kurkumy
    ● słodka mielona papryka
    ● sól
    ● pieprz
    ● gałka muszkatołowa
    ● bazylia
    ● chili
    ● olej do smażenia

Potrawka z indyka z bobem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko
    w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Mięso myjemy i kroimy
    w kostkę. Oprószamy przyprawami,
    odstawiamy na ok.
    15 minut do lodówki. Następnie
    podsmażamy na oleju
  • 2. Żurawinę moczymy kilka minut
    pod przykryciem w gorącej
    wodzie. Osączamy. Bób gotujemy
    w osolonej wodzie, odcedzamy.
    Zdejmujemy skórkę.
    Płatki migdałów prażymy na
    suchej patelni na złoty kolor
  • 3. Do indyka wsypujemy bób.
    Smażymy chwilę na małym ogniu.
    Następnie dodajemy ryż
    i żurawinę, mieszamy. Doprawiamy
    i podgrzewamy jeszcze kil ka minut. Wsypujemy migdały
    i całość ponownie mieszamy

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy