Zajmuję się moją małą córeczką Basią. Dużo czasu spędzamy razem w kuchni. Ta potrawa to mój pomysł na inne niż zwykle podanie bobu,bo mam go w ogrodzie pod dostatkiem.
Składniki:
● 20 dag bobu
● 10 dag mieszanki ryżu dzikiego i paraboiled
● 40 dag udźca z indyka bez kości
● 2 garści suszonej żurawiny
● garść płatków migdałów
● 1/2 łyżeczki kurkumy
● słodka mielona papryka
● sól
● pieprz
● gałka muszkatołowa
● bazylia
● chili
● olej do smażenia
Potrawka z indyka z bobem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko
w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Mięso myjemy i kroimy
w kostkę. Oprószamy przyprawami,
odstawiamy na ok.
15 minut do lodówki. Następnie
podsmażamy na oleju
2.Żurawinę moczymy kilka minut
pod przykryciem w gorącej
wodzie. Osączamy. Bób gotujemy
w osolonej wodzie, odcedzamy.
Zdejmujemy skórkę.
Płatki migdałów prażymy na
suchej patelni na złoty kolor
3.Do indyka wsypujemy bób.
Smażymy chwilę na małym ogniu.
Następnie dodajemy ryż
i żurawinę, mieszamy. Doprawiamy
i podgrzewamy jeszcze kil ka minut. Wsypujemy migdały
i całość ponownie mieszamy
Komentarze