Potrawka z woka z ryżem i soczewicą

0 (0 ocen)

Smaki orientu :)

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    1 zielona papryka
    1/2 młodej cukinii
    kawałek białej kapusty
    3-4 pieczarki
    1/2 szklanki ryżu
    1/3 szklanki czarnej soczewicy
    sok teryiaki
    ocet ryżowy
    przyprawa do kuchni chińskiej
    sproszkowana trawa cytrynowa
    szczypiorek
    olej arachidowy

Potrawka z woka z ryżem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta pokroić w kostkę, skropić sosem teryiaki i octem ryżowym i posypać przyprawami. W woku rozgrzać olej arachidowy i podsmażyć mięso. Wyjąć je na talerz. Kapustę poszatkować, pieczarki pokroić w plastry, cukinię w zapałkę, paprykę w paski. Do woka dolać oleju i wrzucić warzywa, podsmażyć, dodać kurczaka. Wmieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Można doprawić sosem teryiaki. Podawać z ryżem i soczewicą :)
  • 2. Ryż i soczewicę zalać 2 szklankami wody, zagotować, posolić i gotować aż ziarna wchłoną wodę i zmiękną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy