Ostatni moment aby zakosztować tego, co tak bardzo smakowało nam przez całe wakacje ... niech ten smak trwa ...
40 min
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanki cukru
150 g masła
1 cukier wanilinowy
Krem:
1 serek homogenizowany Danio karmelowy
200 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
2 opakowania zagęstnika do śmietany Śmietanfix
50 g cukru pudru
90 g gotowych małych bez
400 g świeżych truskawek/malin/czerwonej porzeczki
250 g borówek
listki mięty
Pożegnanie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy około 10 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i rozkładamy równomiernie. Wstawiamy na 10 min do lodówki. Po tym czasie kładziemy na wierzchu pergamin i obciążamy ciasto np. grochem lub ryżem, Wstawiamy do pieca na 35-40 minut w temperaturze ok. 170-180 stopni. Po upieczeniu studzimy.
Krem: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy zagęstnik i cukier puder. Miksujemy na sztywno. Do śmietany dodajemy serki oraz lekko pokruszone bezy. Mieszamy delikatnie. Dodajemy do kremu połowę owoców.
Na ostudzoną tartę wykładamy krem i zdobimy drugą połową owoców i świeżymi listkami mięty. Schładzamy.
Komentarze