POŻEGNANIE LATA

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ostatni moment aby zakosztować tego, co tak bardzo smakowało nam przez całe wakacje ... niech ten smak trwa ...

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru
    150 g masła
    1 cukier wanilinowy

    Krem:
    1 serek homogenizowany Danio karmelowy
    200 g serka mascarpone
    300 ml śmietany kremówki 30%
    2 opakowania zagęstnika do śmietany Śmietanfix
    50 g cukru pudru
    90 g gotowych małych bez
    400 g świeżych truskawek/malin/czerwonej porzeczki
    250 g borówek
    listki mięty

Pożegnanie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy około 10 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i rozkładamy równomiernie. Wstawiamy na 10 min do lodówki. Po tym czasie kładziemy na wierzchu pergamin i obciążamy ciasto np. grochem lub ryżem, Wstawiamy do pieca na 35-40 minut w temperaturze ok. 170-180 stopni. Po upieczeniu studzimy.

    Krem: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy zagęstnik i cukier puder. Miksujemy na sztywno. Do śmietany dodajemy serki oraz lekko pokruszone bezy. Mieszamy delikatnie. Dodajemy do kremu połowę owoców.

    Na ostudzoną tartę wykładamy krem i zdobimy drugą połową owoców i świeżymi listkami mięty. Schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy