torcik z owocami jagodowymi "Pożegnanie lata"

0 (0 ocen)

  • 60 min

banalnie prosty w wykonaniu i efektowny

  • 60 min

Składniki:

  • warstwa jagodowa:
    300 ml śmietany kremówki 30%
    250 gram borówek amerykańskich
    1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie słodsze ciasta, dajcie 3/4)
    3 łyżki żelatyny (do rozpuszczania we wrzątku)
    1/3 szklanki wrzątku
    warstwa malinowa:
    300 ml śmietany kremówki 30%
    250 gram malin
    0,5 szklanki cukru kryształu
    3 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wrzątku
    warstwa waniliowa:
    300 ml śmietany kremówki 30%
    1,5 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżki żelatyny
    2,5 łyżki cukru pudru
    1/3 szklanki wrzątku
    na górę:
    2 galaretki malinowe + 0,6 litra wrzątku+ewentualnie owoce do przybrania

Torcik z owocami jagodowymi "pożegnanie lata" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody umyć, zmiksować z cukrem.
    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, wymieszać, lekko schłodzić.
    Mocno schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej jagody, zmiksować.
    Do żelatyny wlewamy 2 łyżki masy jagodowej (w celu zahartowania) i wlewamy do jagód z cukrem i śmietanką.
    Całość masy przelewamy do tortownicy o wymiarach 24 cm, wkładamy do lodówki do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy