Pralinki z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Taka mała słodka przekąska

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • masa biała:
    1 szkl. mleka w proszku
    2 łyżki cukru trzcinowego
    80 g masła
    3 łyżki wody
    2 łyżki suszonej żurawiny
    2 łyżki posiekanych suszonych daktyli

    masa kakaowa:
    1 szkl. mleka w proszku
    2 łyżki cukru trzcinowego
    80 g masła
    3 łyżki wody
    1 łyżka kakao
    2 łyżki ryżu preparowanego
    2 łyżki posiekanych migdałów

    do obtoczenia:
    wiórki kokosowe
    prażone ziarno słonecznika
    mielone orzechy włoskie

Pralinki z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie białej masy:
    W rondelku roztopić masło i cukier,dodać wodę mleko w proszku i bakalie. Wymieszać wszystko dokładnie i z ciepłej masy uformować niewielkie kulki.
    Przygotowanie kakaowej masy:
    W rondelku roztopić masło,cukier i kakao,dodać wodę mleko w proszku i bakalie. Wymieszać wszystko dokładnie i z ciepłej masy uformować niewielkie kulki.
    Każdą pralinkę należy dowolnie obtoczyć i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Po tym czasie można się nimi delektować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy