Prażone jabłka

0 (0 ocen)

pyszne jabłuszka na zimę

Składniki:


  • jabłka
    cukier ( po 25 g na 100 g jabłek )
    1/2 szk wody

Prażone jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę ( ja miałam jabłka, które nigdy nie ciemnieją ale niestety nie znam odmiany ). Do dużego garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone jabłka i prażyć je na ogniu do momentu aż zaczną lekko się rozpadać. Następnie wsypać cukier i mieszając od czasu do czasu prażyć jabłka aż niewielka ich ilość zostanie w kawałkach.
  • 2. Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików ( u mnie duże i mniejsze ). Zakręcić zakrętkami a potem pasteryzować, większe słoiki 15 minut a mniejsze 10. Zapasteryzowane słoiki z jabłkami przenieść w chłodne miejsce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy