Prażucha

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie jest proste do przygotowania i tanie. Robię je, gdy nie mam pomysłu na obiad.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki pszennej
    ● 5 dag masła
    ● 20 dag wędzonego boczku
    ● 1/2 łyżeczki soli

Prażucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę rumienimy na złoto
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 220 °C. Wyjmujemy,
    a temperaturę piekarnika
    obniżamy do 160 °C.
  • 2. Zagotowujemy 3/4 l wody,
    solimy i wlewamy do mąki.
    Mieszamy do uzyskania gładkiej
    masy. Wstawiamy na 6-8
    minut do piekarnika. Porcje
    prażuchy nabieramy łyżką zanurzaną
    w roztopionym maśle
    i nakładamy na półmisek.
  • 3. Boczek kroimy w małą
    kostkę, wytapiamy i posypujemy
    kluski.

Porady

Prażuchę możemy też polać masłem i posypać rozdrobnionym twarogiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy

5 (165 ocen)

ze skwareczkami.... mmmmhmmm pycha!