Prażucha

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest to staropolskie danie, które pojawiało się na wiejskich stołach w całym kraju. Dziadkowie pochodzili ze wschodu Polski i przywieźli je na ziemie zachodnie pod nazwą prażucha. W zasadzie może być traktowana jako samodzielna potrawa. My jemy ją z omastą zrobioną na boczku i słoninie, dzięki czemu

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    5 łyżek mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cebule
    100 g słoniny
    200 g wędzonego boczku

Prażucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prażucha 1.
    Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odlewamy 1 szklankę wody (zachowujemy).
    Do ziemniaków wsypujemy mąkę, gotujemy jeszcze kilka minut, ubijamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za sucha (zależne to jest od rodzaju ziemniaków), wtedy dolewamy wodę z gotowania (odrobinę)

    Posiekaną cebulę podsmażamy razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i słoniną.

    Prażuchę nakładamy łyżką na talerze, tworząc kluski (najlepiej robić to dwiema łyżkami) i polewamy omastą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy