PRECLE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tym razem ulubiona przekąska mojej mamuśki, robię je bardzo często posypując ulubionymi dodatkami. Do piwka i nie tylko ;-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    50 dag mąki
    20 dag margaryny
    1 szkl. śmietany 18 %
    2 żółtka
    1 całe jajko
    4 dag drożdży
    ½ łyżeczki soli
    dodatkowo:
    1 jajko
    kminek, sezam, gruba sól lub zioła do posypania

Precle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wykładnie wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut żeby drożdże ruszyły.
  • zawijanie 2. Z ciasta odrywamy kawałek robimy wałeczek i zawijamy precelki . Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ulubionym dodatkiem.
  • zawijanie 3. Gotowe precelki układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Czas pieczenia w dużej mierze zależy jak duże precelki zrobimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy