Precle

0 (0 ocen)

Są to moje pierwsze, samodzielnie wykonane precle. Bardzo obawiałam się czy wyjdą...niepotrzebnie :) W smaku obłędnie pyszne! Co do wyglądu... muszę jeszcze nabrać wprawy :D Polecam

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szkl. letniej wody
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki soli
    7g. suchych drożdży
    4,5 szkl. mąki pszennej
    50g. rozpuszczonego i ostudzonego masła

    Dodatkowo:
    3 kopiaste łyżki sody oczyszczonej
    2 litry wody
    mak/ sól morska do posypania precli
    1 żółtko roztrzepane z 1 łyżka wody do posmarowania

Precle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, a następnie wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 godziny).
  • 2. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 60cm. Uformować na kształt precla.
  • 3. Wodę zagotować z sodą. Precle wrzucać delikatnie do wody i obgotowywać 30 sekund. Wyjąć i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem oraz posypać makiem, solą (jak kto lubi :), ja dałam obydwa dodatki) Piec w 230st.C około 13-15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy