Precelki dla dziecka na drugie śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn – do letniego mleka rozkruszyć drożdże i wymieszać razem z cukrem – zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Masło rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, ostudzone masło, jajko i wodę. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Ciasto podzielić na 24 wałeczki (na 8 precelków), złączyć końce 3 wałeczków z jednej strony, zaplatać w warkocz. Położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego do 180 *C piekarnika na około pół godziny.
Porady
Przed pieczeniem precelki można posmarować jajkiem i posypać makiem. Najlepiej smakują z dżemem i owocami.
Komentarze