Prosta surówka z kapustą pekińską i ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybka i tania surówka - idealna jako dodatek do drugiego dania lub do potraw z grilla.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 średnia kapusta pekińska,
    pół czerwonej cebuli ew. zwykłej,
    pół długiego ogórka,
    łyżka posiekanej natki pietruszki,
    łyżka posiekanego koperku.
    Sos (przyprawy podaję w przybliżonej ilości, ponieważ zawszę dodaję "na smak")
    2-3 łyżki oleju rzepakowego,
    łyżeczka cukru,
    pół łyżeczki soli,
    1/3 łyżeczki pieprzu,
    łyżeczka octu winnego lub szczypta kwasku cytrynowego.

Prosta surówka z kapustą pekińską i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, ogórka i cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Następnie mieszamy warzywa i zostawiamy je na kilka minut w lodówce. Po tym czasie dodajemy składniki sosu, mieszamy i na 5 minut wkładamy do lodówki.

Porady

surówka obiadowa z kapusty pekińskiej, z ogórka, cebuli

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy