Przekładaniec jabłkow- koksowo-makowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto na kruchym spodzie o ciekawy smaku połączonych ze sobą jabłkiem, kokosem i makiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    - 1,5 szklanki mąki
    - 10 dag margaryny
    - 8 dag cukru pudru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 łyżki śmietany
    - 3 żółtka

    Masa jabłkowa
    - 1 kg jabłek
    - 1 łyżka cukru kryształu
    - 1 galaretka agrestowa

    Masa kokosowa
    - 6 białek
    - 1 szklanka cukru kryształu
    - 20 dag wiórek kokosowych
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa makowa
    - 8 dag margaryny
    - 4 jajka
    - 12 dag cukru pudru
    - 5 dag miodu
    - 1 łyżka kakao
    - 15 dag maku
    - 1 łyżeczka sody
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka cynamonu

Przekładaniec jabłkow- koksowo-makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto - ze składników zarabiamy ciasto kruche.
  • 2. Masa jabłkowa - Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć z 1 łyżką cukru kryształu. Pod koniec wsypać galaretkę agrestową i dokładnie wymieszać.
  • 3. Masa kokosowa - Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 1 szklankę cukru. Następnie dodać kokos i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
  • 4. Masa makowa - Mak sparzyć i zemleć 2 razy w maszynce. Tłuszcz utrzeć z cukrem, dać żółtka, wlać roztopiony miód i wymieszać. Dodać resztę składników i ubitą pianę z białek.
  • 5. Przygotowanie do pieczenia
    Ciasto kruche - masa jabłkowa - masa kokosowa - masa makowa. Piec w całości w temperaturze 180 przez 40 minut.

Komentarze

Podobne przepisy