Przysmak Imama - zapiekanka mięsno - warzywna

0 (0 ocen)

Pyszne, aromatyczne i zdrowe danie. Ja podaję je z dodatkiem domowych tradycyjnych kopytek.

Składniki:

  • 1/2 bakłażana,
    1/2 cukinii,
    duża cebula,
    papryka,
    3 duże pomidory,
    500g mięsa mielonego wołowego,
    ząbek czosnku,
    4 łyżki przecieru pomidorowego,
    sól, pieprz,
    oliwa z oliwek,
    100 g sera w plastrach.

Przysmak imama - zapiekanka mięsno - warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15t4u59 1. Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mięso podsmażyć na łyżce oliwy wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić oliwą. Ułożyć plastry bakłażana i cukinii oraz cebulę. Wyłożyć połowę mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować dwiema łyżkami przecieru. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Przykryć kolejną warstwą bakłażana, cukinii, cebuli, mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować przecierem i oprószyć solą i pieprzem. Piec około 50 min w temp. 180st. Następnie ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać jeszcze jakieś 10-15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy