Ptasie mleczko® - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwa białka i trzy łyżki cukru ubij na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodaj dwa żółtka i jedną część żelatyny.
Wszystko razem delikatnie rozmieszaj.
Przelej do szklanej (dużej) miski i wstaw do lodówki.
2.Dwa białka i trzy łyżki cukru ubij na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodaj dwa żółtka i jedną część żelatyny oraz 2 łyżki kakao.Wszytko dobrze wymieszaj i przelej do miski z pierwszą częścią Ptasiego Mleczka.
Po przelaniu można posypać pokruszoną czekoladą.
3.Śmietanę 18% ubij z trzema łyżkami cukru.
Dodaj ostatnią część żelatyny.
Wszystko razem wymieszaj i przelej na dwie poprzednie warstwy i wstaw do lodówki.
4.Galaretkę o ulubionym smaku przygotuj według przepisu na torebce. Kiedy przestygnie i zacznie gęstnieć wylej na zrobione wcześniej trzy warstw i poczekaj aż całkowicie zgęstnieje. Deser można podawać z bitą śmietaną lub likierem. Do każdej warstwy można, także dodać owoce i inne różne ciekawe specjały.
5.Istnieje także możliwość odwrócenia warstw, tak aby galaretka była na samym spodzie, a po przewrócenia brylowała na górze delikatnie przystrojona miętą lub sokiem malinowym. Ponadto jako pierwszą warstwę można użyć herbatników lub biszkoptów. Jest to prosty i stosunkowy szybki przepis na stworzenie delikatnego i smacznego deseru!
Komentarze