Ptasie Mleczko®

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis na Ptasie Mleczko® to prosty sposób na stworzenie delikatnego deseru, który posmakuje każdemu, kto lubi pieścić swoje podniebienie

  • Średni

Składniki:

  • - Żelatyna: 1 szklanka
    - jaja: 4 sztuki
    - cukier: 9 łyżek
    - galaretka: 1 opakowanie
    - kakao: 2 łyżki
    - śmietana 18%: 1 opakowanie

Ptasie mleczko® - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwa białka i trzy łyżki cukru ubij na sztywną pianę.
    Do ubitej piany dodaj dwa żółtka i jedną część żelatyny.
    Wszystko razem delikatnie rozmieszaj.
    Przelej do szklanej (dużej) miski i wstaw do lodówki.
  • 2. Dwa białka i trzy łyżki cukru ubij na sztywną pianę.
    Do ubitej piany dodaj dwa żółtka i jedną część żelatyny oraz 2 łyżki kakao.Wszytko dobrze wymieszaj i przelej do miski z pierwszą częścią Ptasiego Mleczka.
    Po przelaniu można posypać pokruszoną czekoladą.
  • 3. Śmietanę 18% ubij z trzema łyżkami cukru.
    Dodaj ostatnią część żelatyny.
    Wszystko razem wymieszaj i przelej na dwie poprzednie warstwy i wstaw do lodówki.
  • 4. Galaretkę o ulubionym smaku przygotuj według przepisu na torebce. Kiedy przestygnie i zacznie gęstnieć wylej na zrobione wcześniej trzy warstw i poczekaj aż całkowicie zgęstnieje. Deser można podawać z bitą śmietaną lub likierem. Do każdej warstwy można, także dodać owoce i inne różne ciekawe specjały.
  • 5. Istnieje także możliwość odwrócenia warstw, tak aby galaretka była na samym spodzie, a po przewrócenia brylowała na górze delikatnie przystrojona miętą lub sokiem malinowym. Ponadto jako pierwszą warstwę można użyć herbatników lub biszkoptów. Jest to prosty i stosunkowy szybki przepis na stworzenie delikatnego i smacznego deseru!

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Oznaczenie słowne PTASIE MLECZKO® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz E. Wedel sp.z.o.o.

Komentarze

Podobne przepisy