Ptasie Mleczko®

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niesamowicie lekki, puszysty, delikatny torcik w smaku.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko: 2 szklanki
    - bita śmietana w proszku- opakowanie: 2 sztuki
    - galaretki różno kolorowe: 3 sztuki
    - biszkopty okrągłe duza paczka: 1 sztuka
    - truskawki: 10 sztuk
    - jagody: 2 łyżki

Ptasie mleczko® - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ptasie Mleczko 1. Przygotować tortownicę o średnicy 23 - 24 cm i na spodzie wyłożyć biszkopty (nasączyłam je w jabłkowym soku). Można oczywiście pominąć biszkopty i pierwszą warstwę wylać bezpośrednio na spód tortownicy.
    Przygotować pierwszą warstwę: galaretkę o smaku poziomek rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance) i odstawić do wystudzenia. Do miski wlać 1 szklankę mleka, wsypać bitą śmietanę i całość ubić. Jak galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę wlać na biszkopty. Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie, żeby biszkopty nie podpłynęły do góry. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia.
    Jak pierwsza warstwa stężeje można na nią wylać drugą przygotowaną w ten sam sposób z galaretki brzoskwiniowej.
    Trzecia warstwa: Galaretkę agrestową sporządzić według przepisu na opakowaniu. Na górnej warstwie piankowej (brzoskwiniowa) ułożyć truskawki i jagody. Wylać galaretkę agrestową na owoce i całość schłodzić.
    Deser należy przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Oznaczenie słowne PTASIE MLECZKO® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz E. Wedel sp.z.o.o.

Komentarze

Podobne przepisy