Ptysie z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i masłem do gotującej się wody wsypywać przesiana mąkę i cały czas mieszać po wsypaniu mąki ciasto tak długo trzymać na małym ogniu i mieszać, aż zrobi się szkliste i mąka straci surowy smak po tym czasie odstawić do wystudzenia.
Do zimnego ciasta dodać jajka i dokładnie wszystko utrzeć, jajka dodajemy po jednym i w trakcie dodawania cały czas mieszamy.
2.Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem, ciastem napełnić worek cukierniczy i wyciskać małe porcje ciasta na blaszkę, zachowując odstępy.
3.Piekarnik nagrzać do 220 st. i wstawić do niego przygotowane ptysie, piec około 20 minut na termoobiegu po upieczeniu wyłączyć piekarnik, ale blaszkę z ptysiami zostawić w nim jeszcze na kilka minut.
4.Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem żelatyny fiks którą przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przygotowana śmietanę wstawić na chwilką do lodówki, aby troszkę zastygła.
5.Upieczone i wystudzone ptysie przeciąć i napełnić sporą ilością śmietany na śmietanie ułożyć maliny i przykryć górą ptysi
Komentarze