Kasza manna stanowi główny atut tego deseru oraz podkreśla jego smak. Ten przepis pokazuje, iż łączenie takich produktów jak kasza z gorzką czekoladą się udaje. W tym przepisie można gorzką czekoladę zastąpić mleczną( wtedy nie dodajemy już cukru).
40 min
Składniki:
400 ml mleka
90 g czekolady gorzkiej
50 g kaszy mannej(ok. 1/2 szklanki)
30 g cukru brązowego(2 łyżki)
10 kakao(1 nie pełna łyżka)
ew. płatki migdałowe, wiórki kokosowe do dekoracji
Pudding czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Mleko zagotowujemy z cukrem. Dodajemy czekoladę pokruszoną na drobne kawałki oraz kakao. Do mleka wsypujemy kasze manną, cały czas mieszając. mieszamy do momentu zgęstnienia. Lekko studzimy. Masę miksujemy i przekładamy do pucharków lub filiżanek. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Komentarze