Pulpeciki, duszona cukinia i kasza gryczana

0 (0 ocen)

  • 40 min

prosto i smacznie

  • 40 min

Składniki:

  • pulpety
    300 g mięsa mielonego
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    pieprz czarny,
    sól,
    kminek,
    papryka,
    czarnuszka,
    imbir,
    kolendra,
    lubczyk,
    1 łyżka bułki tartej do panierowania
    tłuszcz do smażenia

    warzywa
    500 g małych cukinek
    pieprz ziołowy
    duża szczypta pieprzu pomarańczowego
    1 cebula
    2 pomidory
    2 ząbki czosnku
    tłuszcz do smażenia
    kasza gryczana 1 szkl

Pulpeciki, duszona cukinia i kasza gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować z dodatkiem soli w 2 szkl wody. Kiedy kasza wchłonie płyn, zestawić z ognia pod przykryciem.
    Cukinię pokroić na kawałeczki lub plasterki, cebulę pokroić w pół talarki, pomidory w kostkę, Wszystko włożyć do głębokiej patelni , dodać przyprawy i smażyć ok 15- 20 min
    Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem oraz bułką tartą, uformować kulki , wielkości orzecha włoskiego i opanierować w bułce tartej, następnie usmażyć sie ze wszystkich stron często obracając.
    Dodać do warzyw i jeszcze raz zagotować.
    Podawać z kaszą gryczaną. Posypać zieleninką. (koper, natka pietruszki)

Komentarze

Podobne przepisy