Pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Pulpeciki mięsne podaję z ziemniakami i surówką.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    1 szt szponder wołowy
    1 marchewka
    1 pietruszka korzeń
    1 cebula
    1 kajzerka
    Tłuszcz do smażenia
    Sól, pieprz do smaku

    Sos pomidorowy:
    1 szklanka bulionu
    2 łyżeczki mąki pszennej
    3 łyżeczki śmietanki słodkiej
    Ok 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    Sól, pieprz do smaku

Pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, zalać zimną wodą, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki marchewkę i pietruszkę, doprawić do smaku i gotować do miękkości.
  • smażenie pulpecików 2. Ugotowane mięso obrać, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą, namoczoną w mleku lub wodzie kajzerką, doprawić do smaku. Wykonać małe pulpeciki i usmażyć je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
  • sos pomidorowy 3. Usmażone pulpeciki wyjąć. W bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do tłuszczu na którym smażyły się pulpeciki. W małym garnuszku rozmieszać mąkę pszenną w odrobinie zimnej wody, dodać słodką śmietankę i wymieszać, wlać trochę płynu z sosu pomidorowego w celu zahartowania i wlać do sosu, przyprawić do smaku.
  • pulpeciki w sosie 4. Do sosu dodać usmażone pulpeciki, chwilkę dusić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy