Pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić, zalać zimną wodą, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki marchewkę i pietruszkę, doprawić do smaku i gotować do miękkości.
2.Ugotowane mięso obrać, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą, namoczoną w mleku lub wodzie kajzerką, doprawić do smaku. Wykonać małe pulpeciki i usmażyć je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
3.Usmażone pulpeciki wyjąć. W bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do tłuszczu na którym smażyły się pulpeciki. W małym garnuszku rozmieszać mąkę pszenną w odrobinie zimnej wody, dodać słodką śmietankę i wymieszać, wlać trochę płynu z sosu pomidorowego w celu zahartowania i wlać do sosu, przyprawić do smaku.
Komentarze