Pulpeciki w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatne, mięsa kuleczki z pysznym sosem na bazie krojonych pomidorów. Do tego młode ziemniaczki i może ogórek małosolny? Rewelacyjny obiad, zdrowy i smaczny.

  • 40 min

Składniki:

  • * 0,5 kg mięsa mielonego - u mnie z udek kurczaka
    * cebula
    * 2 ząbki czosnku
    * 2 łyżki płatków bądź otrębów owsianych
    * jajko
    * sól, pieprz
    * puszka krojonych pomidorów
    * łyżeczka cukru trzcinowego
    * łyżka oliwy z oliwek
    * świeże zioła - oregano, bazylia, tymianek

Pulpeciki w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę zetrzeć na tarce razem z czosnkiem na drobno. Dodać do mięsa razem z jajkiem i otrębami. Przyprawić do smaku. Wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Formować małe pulpety, można dodatkowo obtoczyć w otrębach lub bułce tartej, podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Przełożyć pulpeciki do garnka, całość zalać puszką pokrojonych pomidorów, dodać łyżeczkę cukru trzcinowego, oraz zioła do smaku. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa, koło 20 minut. Podawać ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy