Szybki, sycący, prosty, tani i smaczny obiad, który w dodatku posmakuje każdemu domownikowi? To na pewno pulpeciki w pomidorach. Można je podać z ulubionymi dodatkami- makaronem, kaszą, czy ryżem.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
Pulpeciki:
-0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
-1 jajko
-1 mała drobno posiekana cebulka
-1 łyżka bułki tartej
-1 łyżeczka czosnku granulowanego
-1 łyżeczka majeranku
-1/2 łyżeczki soli
-duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
-ok 2 łyżki mąki do obtoczenia
Sos:
-1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
-2 puszki pomidorów krojonych w puszce
-2 ząbki czosnku
-do smaku sól, świeżo zmielony pieprz i ok. 1 łyżeczka cukru
Pulpeciki w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki pulpecików (z wyjątkiem mąki) wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 4 minuty z każdej strony.
2.Dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i bulion, dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut od czasu do czasu mieszając.
3.Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy jeszcze chwilę by smaki się przegryzły. Smacznego!
Komentarze