Pulpeciki w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

Bardzo lubię przygotowywać potrawy z mięsa mielonego, gdyż są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego (użyłam z indyka ale może być inne np. wieprzowe)
    20 dag pieczarek
    1 jajko
    3 łyżki suszonej włoszczyzny
    100 ml śmietany 30%
    2-3 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    makaron np. rurki

Pulpeciki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przełożyłam do miski, wbiłam jajko, doprawiłam solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam. Uformowałam malutkie pulpeciki, obsmażyłam na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i przełożyłam do garnka. Pieczarki umyłam, pokroiłam w plastry i obsmażyłam na patelni po smażeniu mięsa. Następnie dodałam je do pulpetów, zalałam wodą ( tak by przykryła mięso i pieczarki). Dodałam suszoną włoszczyznę, dusiłam przez 30 minut. Po tym czasie wyjęłam pulpety i ok.1/3 pieczarek i włoszczyzny po czym zmiksowałam to co zostało w garnku, dodałam śmietanę. Z powrotem wrzuciłam pulpety i pieczarki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Podałam z pulpecikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy