Bardzo lubię przygotowywać potrawy z mięsa mielonego, gdyż są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
50 dag mięsa mielonego (użyłam z indyka ale może być inne np. wieprzowe)
20 dag pieczarek
1 jajko
3 łyżki suszonej włoszczyzny
100 ml śmietany 30%
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
makaron np. rurki
Pulpeciki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełożyłam do miski, wbiłam jajko, doprawiłam solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam. Uformowałam malutkie pulpeciki, obsmażyłam na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i przełożyłam do garnka. Pieczarki umyłam, pokroiłam w plastry i obsmażyłam na patelni po smażeniu mięsa. Następnie dodałam je do pulpetów, zalałam wodą ( tak by przykryła mięso i pieczarki). Dodałam suszoną włoszczyznę, dusiłam przez 30 minut. Po tym czasie wyjęłam pulpety i ok.1/3 pieczarek i włoszczyzny po czym zmiksowałam to co zostało w garnku, dodałam śmietanę. Z powrotem wrzuciłam pulpety i pieczarki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Podałam z pulpecikami.
Komentarze