Pulpeciki z marchewką w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy,gotujemy w całym kawałku.Studzimy,kroimy na małą kosteczkę.W niewielkiej ilosc wody gotujemy ryż na półtwardo.Mieso mielone przyprawiamy solą,pieprzem,majerankiem.Dodajemy 1/2 szkl.ugotowanego ryżu i połowę pokrojonej marchewki oraz bułkę tartą.Formujemy pulpeciki,obtaczamy w bułce tartej.Gotujemy ok.7 minut od wypłynięcia pulpecików.
2.sos:Grzyby moczymy na noc.Na drugi dzień zlewamy wode,płuczemy grzyby pod bieżącą wodą.Gotujemy do miękkości,zlewając kilkakrotnie i wymieniająć wodę.Po ugotowaniu grzyby studzimy,kroimy na małe kawałeczki.Marchew,pietruszkę,selera zalewamy wywarem z grzybów(ok.4 szkl.wody).Gotujemy,doprawiamy solą,pieprzem ewentualnie i przyprawą uniwersalną.Gdy warzywa beda miekkie zabieramy je(przydadza sie do duszonych mięś itp.tutaj nie beda nam juz potrzebne).Woda sie zredukowała ,dodajemy pokrojone grzyby.Śmietanę hartujemy zimną woda,rozklepujemy,nastepnie dodajemy stopniowo ciepły wywar,rozklepujemy zeby nie było grudek.Wlewamy smietanę do wywaru grzybowego.Chwilke podgotowujemy na małym ogniu.Jesli jest potrzeba dodatkowo doprawiamy.
3.Kaszę gryczana gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Podajemy do puplecików,polewamy sosem
Komentarze