PULPECIKI Z MARCHEWKĄ W SOSIE GRZYBOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne danie.Dzieciom podaje bez sosu,a dla Nas koniecznie sosik i kasza gryczana prazona.Mniam..

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego miesa
    3 marchewki
    2 szkl.ryżu
    sół,pieprz,majeranek
    sos;
    garść (najlepiej własnoręcznie zbieranych)suszonych prawdziwków lub innych grzybków
    1/2 śmietany 18%
    kostka warzywna
    sół,pieprz,przyprawa uniwersalna
    machew,pietruszka,seler
    2 torebki kaszy gryczanej prażonej

Pulpeciki z marchewką w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki 1. Marchew obieramy,gotujemy w całym kawałku.Studzimy,kroimy na małą kosteczkę.W niewielkiej ilosc wody gotujemy ryż na półtwardo.Mieso mielone przyprawiamy solą,pieprzem,majerankiem.Dodajemy 1/2 szkl.ugotowanego ryżu i połowę pokrojonej marchewki oraz bułkę tartą.Formujemy pulpeciki,obtaczamy w bułce tartej.Gotujemy ok.7 minut od wypłynięcia pulpecików.
  • sos prawdziwkowy 2. sos:Grzyby moczymy na noc.Na drugi dzień zlewamy wode,płuczemy grzyby pod bieżącą wodą.Gotujemy do miękkości,zlewając kilkakrotnie i wymieniająć wodę.Po ugotowaniu grzyby studzimy,kroimy na małe kawałeczki.Marchew,pietruszkę,selera zalewamy wywarem z grzybów(ok.4 szkl.wody).Gotujemy,doprawiamy solą,pieprzem ewentualnie i przyprawą uniwersalną.Gdy warzywa beda miekkie zabieramy je(przydadza sie do duszonych mięś itp.tutaj nie beda nam juz potrzebne).Woda sie zredukowała ,dodajemy pokrojone grzyby.Śmietanę hartujemy zimną woda,rozklepujemy,nastepnie dodajemy stopniowo ciepły wywar,rozklepujemy zeby nie było grudek.Wlewamy smietanę do wywaru grzybowego.Chwilke podgotowujemy na małym ogniu.Jesli jest potrzeba dodatkowo doprawiamy.
  • pulpeciki z sosem 3. Kaszę gryczana gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Podajemy do puplecików,polewamy sosem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy