Pulpeciki z ryżem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 0.5 kg mięsa wieprzowego
    1 pojedynczy filet drobiowy
    100 gr.ryżu w saszetce ugotowanego
    1 jajko
    2 małe cebule
    1 mała kajzerka
    przyprawy sól pieprz
    szczypta pietruszki zielonej
    mały kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    2 łyżki śmietany
    0.5 szkl wody

Pulpeciki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerkę namaczamy w wodzie,mięso mielimy i namoczoną kajzerkę, dodajemy ugotowany ryż,
    1 cebulę startą na tarku o gróbych oczkach, jajko przyprawy ,pietruszkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę, robimy kulki obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju.
    W małym baniaczku zagotujemy wodę z kostką rosołową, po ze smażeniu pulpetów wrzucamy je do wody na kilka minut i odsączamy je.
    W osobnym rondelku przygotowujemy sos, podsmażamy cebulkę na złoty kolor i wylewamy pokrojone pomidory, doprawiamy do smaku, mąkę i śmietany rozmieszamy w wodzie i zagęszczamy sos.

Porady

Wspaniale smakują podane z kaszą gryczaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy