Pulpeciki z ryżem i marchewką

0 (0 ocen)

Doskonałe do ziemniaków jak i makaronu.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego, 1 cebula, 0,5 szklanki ryżu, 1 marchewka, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz, natka pietruszki SOS: 1 szklanka śmietany 30%, 2 łyżki majonezu, 0,5 szk przecieru pomidorowego, 0,5 szk wody, 2 łyżki mąki, sól i pieprz do smaku.

Pulpeciki z ryżem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy i studzimy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • image-0d7ab4u 2. Cebulkę podsmażamy po chwili dodać marchewkę
  • image-14n9pgc 3. Podsmażamy do miękkości.
  • image-1foetlq 4. mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy podsmażoną marchewkę z cebulą, ryż, majonez, przyprawy i natkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • image-1k10nke 5. Z przygotowanego mięsa formujemy pulpeciki które układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • image-29a0mal 6. SOS ; wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku.
  • image-1n5f821 7. Zalać pulpety przygotowanym sosem. Piec w piekarniku około 50 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy