Pulpety z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne pulpety z brukselką w środku.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 szt mrożonych brukselek
    300 g mięsa mielonego z indyka
    1/2 czerwonej cebuli
    1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
    1/2 łyżeczki suszonych pomidorów
    1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej

Pulpety z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy 0,5 l wody i wrzucamy mrożone brukselki. Gotujemy je przez 10 minut a następnie przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
    Cebulkę drobno kroimy i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki oprócz brukselek. Wyrabiamy masę mięsną. Mokrymi dłońmi bierzemy po trochę mięsa i do środka wkładamy brukselkę. Dokładnie zlepiamy i formujemy pulpety. Gotowe pulpety gotujemy na parze przez ok. 30 minut. Podajemy z ulubionym sosem, kaszą i buraczkami (tak smakuje najlepiej).

Komentarze

Podobne przepisy