Pulpety z ryżem z jednego garnka

0 (0 ocen)

Zapraszam na przepyszny obiad w kilka minut bez brudzenia niezbędnych naczyń.

Składniki:


  • Składniki :
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    1/2 czerwonej papryki,
    1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,
    bulion,
    400g mięsa mielonego wieprzowego,
    2 łodygi selera naciowego,
    1 bułka czerstwa namoczona w mleku,
    sól, pieprz,
    150g ryżu,
    1 papryczka chilli,
    olej,
    jajko.

Pulpety z ryżem z jednego garnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie : W garnku rozgrzej niewielką ilość i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzuć drobno pokrojony czosnek, paprykę i seler . Podsmaż chwilę. Wlej pomidory, bulion i podduś całość. Wsyp ryż. Do miski wrzuć mięso, bułkę, jajko, sól, pieprz i chilli. Wyrób gładką masę i uformuj pulpeciki. Mięso delikatnie włóż do bulionu z pomidorami. Gotuj przez 15 - 20 minut mieszając co jakiś czas. Podawaj od razu.

    Bulionu powinno być tyle żeby zakrywały mięso. Ryż wchłonie całość i sos zrobi się gęsty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy