Puree ziemniaczane pieczone w papryce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na sposób podania ziemniaczków puree np. do jajek sadzonych , pieczonych warzyw lub mięs smażonych

  • 30 min

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki ( szklanka puree ziemniaczanego)
    1 łyżka masła
    1/4 szklanki słodkiej śmietanki
    3 gałązki kopru ( po pokrojeniu 3 łyżki )
    szczypta soli
    szczypta białego pieprzu
    1 łyżka oleju z pestek winogron

Puree ziemniaczane pieczone w papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ugotowane ziemniaki z masłem i śmietanką 1. Obrać, umyć, ugotować, odcedzić ziemniaki. Do gorących dodać masło i śmietankę .
  • Puree ziemniaczane 2. Pokroić koper i dołożyć do ziemniaków. Utłuc na kremowe puree.
  • Papryka 3. Paprykę przeciąć na pół .Usunąć gniazda nasienne i ogonek wraz z szypułką.
  • Papryka napełniona puree ziemniaczanym 4. Napełnić puree ziemniaczanym.
  • Pieczenie papryki z puree ziemniaczanym 5. Ułożyć papryki w Frytownicy ActiFry* , skropić łyżką oleju i zapiekać 20 minut. Otworzyć -podlać 3 łyżkami wody i dusić jeszcze 10 minut. Papryka ma być upieczona , zarumieniona i miękka.

Porady

Chciałam podać dekoracyjnie ozdobioną rozetkami z salami w serze ale popełniłam błąd- salami należy dodać 2 minuty przed końcem duszenia bo inaczej robi się z niego chrupka. Podałam do jajek sadzonych w ,,obrączkach" ze skórki dużej bułki posypanych szczypiorem. * można też umieścić w szkle żaroodpornym posmarowanym olejem . Podlać 2 łyżkami wody, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika . Piec w 180*C ok. 30 minut .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy