puszysta Zebra tofik

0 (0 ocen)

Moje dzieci zebrę uwielbiają

Składniki:

  • 1/2 opakowania czekolady goszkiej,
    3 jaja
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej
    1 czubata łyżka kakao
    1/2 proszku do pieczenia
    puszka mleka tofii tzn. skondensowanego
    6 łyżek oleju
    4 łyżki mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Puszysta zebra tofik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • puszysta zebra tofik 1. 1.
    Roztopić czekoladę. Jajka odziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z 1/2 szkl. cukru. Białka ubij osobno powoli dosypuj resztę cukru. Po utworzeniu się piany połącz ją ze żółtkami. Dodać mąkę pszenną proszek do pieczenia i olej, dobrze wymieszać. Powstałe ciasto rozdzielamy na dwie części do jednej dodajemy: roztopioną czekoladę, kakao, mleko. A do drugiej ok. 3 łyżek mleka skondensowanego.
    2.
    Wąską formę wyłóż pergaminem i na przemian nakładaj raz ciemne ciasto, raz jasne ciasto. Pieczemy ok 40 min. w 175'C.
    3.
    Po upieczeniu resztę mleka skondensowanego lekko podgrzewamy, tak aby się fajnie rozsmarował na cieście. Można przyozdobić wiórkami kokosu

Komentarze

Podobne przepisy