Puszysta zebra tofik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.
Roztopić czekoladę. Jajka odziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z 1/2 szkl. cukru. Białka ubij osobno powoli dosypuj resztę cukru. Po utworzeniu się piany połącz ją ze żółtkami. Dodać mąkę pszenną proszek do pieczenia i olej, dobrze wymieszać. Powstałe ciasto rozdzielamy na dwie części do jednej dodajemy: roztopioną czekoladę, kakao, mleko. A do drugiej ok. 3 łyżek mleka skondensowanego.
2.
Wąską formę wyłóż pergaminem i na przemian nakładaj raz ciemne ciasto, raz jasne ciasto. Pieczemy ok 40 min. w 175'C.
3.
Po upieczeniu resztę mleka skondensowanego lekko podgrzewamy, tak aby się fajnie rozsmarował na cieście. Można przyozdobić wiórkami kokosu
Komentarze