puszysta zupa krem z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 35 min

Sycąca i aksamitna zupa, którą da się bardzo szybko i łatwo przygotować

  • 35 min

Składniki:

  • 2 puszki zielonego groszku (ewentualnie mrożony)
    2 średnie ziemniaki
    marchewka
    pietruszka
    ok. 1,5 l wody lub bulionu
    2 łyżki masła
    śmietanka 30%
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    do dekoracji:
    ser feta
    grzanki z chleba (można zastąpić groszkiem ptysiowym)
    natka pietruszki

Puszysta zupa krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki.
  • 2. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę i marchew, lekko podsmażamy przez ok. 5minut.
  • 3. Następnie zalewamy warzywa wodą lub bulionem. Dodajemy groszek i gotujemy do miękkości (ok. 20min)
  • 4. Kiedy warzywa będą już miękkie blendujemy zupę. Aby uzyskać lepszą konsystencję można przetrzeć ją przez sito. Na koniec dodajemy śmietankę 30% do smaku (maksymalnie pół szklanki) oraz doprawiamy nasz krem.
  • 5. Podajemy z pokruszoną fetą i grzankami bądź groszkiem ptysiowym. Dekorujemy natką pietruszki.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy