Puszysta zupa krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki.
2.W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę i marchew, lekko podsmażamy przez ok. 5minut.
3.Następnie zalewamy warzywa wodą lub bulionem. Dodajemy groszek i gotujemy do miękkości (ok. 20min)
4.Kiedy warzywa będą już miękkie blendujemy zupę. Aby uzyskać lepszą konsystencję można przetrzeć ją przez sito. Na koniec dodajemy śmietankę 30% do smaku (maksymalnie pół szklanki) oraz doprawiamy nasz krem.
5.Podajemy z pokruszoną fetą i grzankami bądź groszkiem ptysiowym. Dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze