Puszyste bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie delikatne i puszyste bułeczki drożdżowe z ulubionym nadzieniem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500g mąki
    - 1 szklanka mleka
    - 35g drożdży
    - szczypta soli
    - łyżka masła
    - 1 jajko,
    - pół szklanki cukru.

Puszyste bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski. Zrobić na środku dołek.
    Mleko podgrzać, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Dobrze rozpuścić. Wlać na mąkę i odstawić na 30min. Po tym czasie dodać resztę składników (jajko, masło i sól), dobrze połączyć ze sobą i odstawić na co najmniej godzinę.
    Z ciasta odrywać kawałki i napełniać dowolnym nadzieniem. Ułożyć na blaszce i odstawić na 10min do ponownego wyrośnięcia. Posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 20min.

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy