Delikatne gofry dla całej rodziny. Łatwe w przygotowaniu zaspokoją podniebienia nawet największych smakoszy, a dla domowych łasuchów będą idealnym podwieczorkiem.
30 min
Składniki:
2 szkl. mąki
2 szkl. mleka
1łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szkl. oleju
2 jajka
1 dżem truskawkowy (lub dowolny smak)
owoce do dekoracji
dwie kostki czekolady mlecznej (do dekoracji)
Puszyste goferki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdzielić białko od żółtka. Następnie wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na jednolitą masę (konsystencja taka jak do naleśników). Białka ubić na sztywną pianę i dodać do wymieszanych pozostałych składników. Piec w gofrownicy. Następnie posmarować dżemem i przybrać owocami i startą czekoladą.
Porady
Warto dodać szczyptę soli do białek aby szybciej się ubiły.
Komentarze