Goferki porzeczkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Owocowy podwieczorek dla każdego:)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja całe: 1 sztuka
    - cukier waniliowy mały: 1 sztuka
    - mąka przenna: 0.5 szklanki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - olej: 2 łyżki
    - śmietana kremówka 36%: 250 mililitrów
    - czerwona porzeczka: 0.5 kilograma
    - cukier puder (do posypania): 4 łyżki

Goferki porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy jajko z cukrem i mlekiem, dodajemy olej, sól oraz mąkę małymi porcjami, a na końcu sodę.
  • 2. Pieczemy gofry na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem
  • 3. Ubijamy śmietanę kremówkę, kiedy będzie już prawie sztywna dodajemy łyżkę cukru pudru.
  • 4. Na gofry nakładamy bitą śmietanę i posypujemy czerwoną porzeczką

Komentarze

Podobne przepisy