Naleśniki są pyszne. Do tego z kremem :)Niebo w gębie.
Składniki:
Na naleśniki:
500 ml (2 szklanki) mleka 3,2%
200 g (1 szklanka i 3 płaskie łyżki) mąki pszennej
szczypta soli
1 całe jajko
1 łyżka oleju
olej do smażenia
Puszyste naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam z solą do miski, wlewam 250 ml mleka, wbijam jajko. Całość roztrzepuję rózgą, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Wtedy wlewam pozostałe mleko oraz olej. Mieszam wszystko, aż składniki dokładnie się połączą.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Na patelnię wlewam odrobinę oleju po usmażeniu jednego czy dwóch naleśników (w zależności od patelni na jakiej Smażymy )
2.Na krem: Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Do twarożku lub serka homogenizowanego dodaję czekoladę i mieszam. I krem gotowy.
3.Do naleśników dodajemy krem. Zawijamy. Gotowe do spożycia.
Komentarze