Puszyste pancakes

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne placuszki - idealne na słodkie śniadanie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    6 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki kokosowej
    3 łyżki cukru
    pół łyżeczki cream of tartar
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    szczypta soli

    do podania ulubione dodatki np.
    syrop kokosowy
    mini kiwi
    płatki kokosowe
    truskawki

Puszyste pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek.

    Do miski, w której są białka dodajemy sól i cream of tartar, ubijamy pianę z białek. Do ubitej piany wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie do piany dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Stopniowo do piany wsypujemy przesiane mąki, mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy śmietanę.

    Patelnię natłuszczamy masłem. Na patelnię wylewamy porcję ciasta, patelnię przykrywamy. Smażymy około 2 minut.

    Następnie placuszek przekładamy na drugą stronę i smażymy już odkryty około minuty.


    Usmażone placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polałam syropem kokosowym, posypałam płatkami kokosowymi, truskawkami i mini kiwi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy