Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem (bez glutenu)

0 (0 ocen)

  • 15 min

Placuszki są pyszne i idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej. W zasadzie możecie je przyrządzić na słodko, lub w wersji wytrawnej - z ulubionymi dodatkami. Nie mniej jednak - świetnie pasuje do nich żółty ser, który kusząco się ciągnie i rozpływa w ustach.

  • 15 min

Składniki:

  • (około 9 sztuk)
    2 jajka
    5 łyżek mleka
    5 łyżek mąki kukurydzianej (płaskich)
    papryka słodka
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    50g żółtego sera (polecam gatunek łatwotopliwy)
    Ponadto:
    olej/masło do smażenia

Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem (bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07h9jrq 1. Żółtka zmiksować z mlekiem, a następnie z mąką kukurydzianą.
    Białko ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem.
    Dodać pokrojony (w drobną kostkę) ser.
    Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty.
    (Mąka napęcznieje.)
  • image-0w2bvup 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
  • image-0bmuivl 3. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
    (Na zimno również świetnie smakują, ale w wersji ciepłej - ciągnący się ser jest rewelacyjny.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy