Sposób na pyszną zupę brokułową przygotowaną bez blendera.
45 min
Składniki:
1l rosołu (ja ugotowałam z porcji rosołowej a mięso, które mi zostało wrzuciłam do zupy)
brokuł
2 marchewki
3 ziemniaki
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
1 ząbek czosnku (albo czosnek granulowany)
koperek
sól, pieprz
Pyszna i zdrowa zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł podzieliłam na różyczki i wrzuciłam do rosołu. Po ok 3 minutach od zagotowania wyciągnęłam połowę brokułu. Pozostałe różyczki gotowałam dotąd aż zrobiły się bardziej miękkie (ok 10 dodatkowych minut).
2.W międzyczasie obrałam i pokroiłam ziemniaki w kostkę a marchewki w półksiężyce. Wyciągnęłam drugą porcję brokułu i wrzuciłam do rosołu ziemniaki z marchewką.
3.Bardziej miękki brokuł rozgniotłam widelcem (polecam wypróbować też tłuczek do ziemniaków). Gdy ziemniaki i marchewka były miękkie dorzuciłam rozgnieciony brokuł i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałam mięso z porcji rosołowej.
4.Gdy zupa się zagotowała podprawiłam śmietaną - wymieszałam śmietanę z mąką na gładką masę, dolałam troszkę zimnej wody, wymieszałam, dolałam troszkę wody z zupy i znowu wymieszałam potem wlałam to do zupy cały czas mieszając zupę, dzięki temu obyło się bez grudek :)
5.Dodałam różyczki brokułu i doprawiłam. Przed podaniem posypałam koperkiem. Smacznego!
Komentarze