lekkie śliwkowo-jabłkowe ciasto twarogowe

0 (0 ocen)

ciasto twarogowe jest lekkie i smaczne w połączeniu z owocami.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, twaróg 30 dag, jajka 3 sztuki, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 2 sztuki, śliwki 12 sztuk, cukier puder - ile potrzeba

Lekkie śliwkowo-jabłkowe ciasto twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap przygotowania 1. miękka palma, cukier, jajka, twaróg półtłusty utrzeć w misie robota z 5 minut........ twarogu nie mielę tylko w cieście ucieram, ciasto jest lepsze z grudkami twarogu
  • etap przygotowania 2. wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty w robocie ucierać na gęste ciasto
  • etap przygotowania 3. torownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, 3/4 ciasta rozsmarować do blaszki i posypać ciut tartą bułką
  • etap przygotowania 4. ciasno poukładać kawałki jabłek ze skórką i połówki śliwek
  • etap przygotowania 5. łyżką zwilżoną w ciepłej wodzie rozsmarować resztę ciasta na owocach
  • etap przygotowania 6. ciasto piec w 200C około 40 minut, z blaszki wyjąć zimne i posypać pudrem cukrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy